Şansa unei naţiuni

În timpul unei vieţi, omul are parte de câteva şanse. Unii reuseşc să le valorifice, alţii nu. Cert este că numărul lor este limitat. La fel, naţiunile au şi ele şansele lor.

În 1990, România a ratat o mare şansă. Manipulaţi de televiziunea de stat şi de presa aservită sistemului, oamenii au aplaudat venirea minerilor. Astfel, sacrificiul făcut de adevăraţii eroi ai revoluţiei a fost in zadar. Zvonurile care atunci au făcut posibilă o astfel de intervenţie ni s-ar părea azi hilare. De pildă, se spunea că PNL şi PNŢCD au maşini de tipărit dolari falşi. Că manifestanţii consumă droguri. În final, rezultatul a fost în favoarea sistemului. Cine a a fost împotriva lui a fost bătut temeinic sau chiar omorât de către mineri. Restul aplaudau pe stradă sau la televizor.

Timpul a trecut, mulţi dintre stălpii morali ai naţiei s-au prăpădit şi PNŢCD şi PNL au ajuns şi ele să fie un izvor de corupţie. PNL chiar a ajuns la ideea că PSD nu e chiar aşa de urât mirositor şi ar merge o căsătorie din interes.

Orice om cu cap din ţara asta realizează că PDL şi Traian Băsescu au zilele numărate. Ei au greşit, au furat şi nu au reformat. Trebuie să plece. În acelaşi timp însă realizează că varianta USL e deasemenea mincinoasă. PP-DD este deasemenea o glumă proastă. De aceea, oamenii cu coloană vertebrală fie au plecat din ţară, fie au ajuns în pragul disperării, aşa cum a ajuns şi Lt. Gheorghe Alexandru.

O nouă Românie trebuie construită! Un sistem în care integritatea şi moralitatea să ia locul corupţiei şi incompetenţei. Pentru asta eu cred că e nevoie ca aceste revolte să mai dureze puţin. Numai astfel, din sânul lor, se va naşte dacă avem noroc, o mişcare de acest gen. Deocamdată sunt nişte firave încercări, însă nu m-au convins.

Trebuie să o luăm toţi de la capăt şi să recunoaştem că am făcut parte din sistem, că am fost corupţi. Pentru că toţi suntem vinovaţi. Da, sistemul se poate schimba numai de sus în jos. Însă şi noi trebuie să contribuim. Trebuie practic să înţelegem că ne distrugem viitorul în acest fel. De fiecare dată când ajutăm pe cineva să ia o funcţie pe nedrept mai punem o cărămidă la acest sistem cangrenos. De fiecare dată când dăm o şpagă la doctor, greşim la fel de mult. De fiecare dată când plătim un examen la fel. Corupţia nu este a lor, a celor care ne conduc, este mai ales a noatră, a celor care i-am votat. Trebuie să încetăm să mai fim ipocriţi.

USL încearcă în aceste zile să grăbească plecarea de la guvernare a PDL-ului. Ştie că la următoarele alegeri românii vor ieşi la vot, spre deosebire de 2009. Şi mai ştiu că avantajul pe care îl au acum în sondaje este pe cale să dispară în cazul aparişiei unei noi forţe politice credibile.

Şansa noatră ţine de mai multe lucruri. O demisie puţin întărziată a PDL-ului şi a lui Traian Băsescu ar da astfel timp unei noi forţe politice să apară. Dar trebuie ca de această dată acei oameni să lase deoparte interesele personale.

E destul de greu de realizat, dar atât timp cât mai există in România oameni de bună credinţă, precum Lt. Gheorghe Alexandru, vă rog să-mi daţi voie să sper.

Sper din toată inima să nu ne ratăm această enormă şansă pe care o avem acum !

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *