Piata imobiliara – primele impresii

Intamplarea face ca un unchi de-al meu, stabilit in US, sa-si caute o casa chiar acum. Are de ales intre a inchiria ca si pana acum sau sa cumpere o casa. Din ce am inteles ei primesc o prima de la stat in valoare de 8000 USD. Ideea e ca unchiul asta nu sta prin nu stiu ce coclauri in US. Locuieste chiar in New York. Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca a gasit o casa rezonabila la aprox 120.000 USD, adica in jur de 95.000 euro. Recunosc ca nu stiu cat de mare e insa nu are cum sa fie foarte mica ma gandesc. Cred ca are minim 2 dormitoare, living si bucatarie cel putin. Totul pare ok pana incepem sa comparam cu preturile de le noi.
Casa in sat Traian, la vreo 10 km de Galati, construita si aiurea cu spatele’n strada, 4 miliarde. Deja iti piere si cheful de negociat.
In Traian insa e un caz fericit. Mai gasesti teren propietate sub 20 euro / mp. In schimb, la Sendreni, 7km de Galati preturile sar in aer. Case la peste 100 mii de euro si teren in concesiune ce se vinde si la 50 euro mp.
Baietii care si-au bagat banii in case ori au fost pe afara ori au furat fier vechi de la combinat. Cand s-a terminat cu fierul s-au apucat de constructii. Casele sunt facute sa fie vandute si de aici puteti intelege cam ce standarde calitative poseda respectivele constructii. Toti se plang ca au banii blocati acum si ca vor doar cat au bagat in ele, insa cer cel putin dublu. Tipa ca ei au investit dar nu au nici cea mai mica urma de investitor in ei. Investitorii sunt cei care stiu sa-si asume pierderile, nu cei care tin la pret pierzand si mai mult in final.
Oricum, am gasit si vreo doi “fraieri” prin Sendreni care vand cu 20 euro / mp teren – propietate. E adevarat ca mai e mult pana la cat imi trebuie mie insa e un inceput. Tinta mea e defapt cam la jumatate. As fi multumit de un 10 euro mp. Asta las asa de la mine, ca terenul ala pana la urma cred ca valoreaza sub 5 euro / mp. Poluare de la combinat este si acolo asa ca preturile practicate acum nu se justifica.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *