Secondlife – sau cum sa faci mii de oameni sa te urasca !

Secondlife a acut o strategie simpla de promovare. O chinezoaica a ajuns milionara in dolari de pe urma jocului ! Si lumea a dat navala, in cautarea taramului fermecat, unde vor face bani fara numar …
Asa am facut si eu. Cand m-am dezmeticit putin am vazut ca treaba nu e chiar asa. Mai exact, daca vrei sa faci bani, va trebui sa muncesti. Destul de mult. Bonus, va trebui sa investesti si bani. Adica, ce sa o mai dam cotita, ca sa faci bani in Secondlife trebuia sa te implici la fel ca intr-o afacere din lumea reala. Trebuia sa bagi bani si timp.
Si multi au bagat. Eh … dupa asta, SL s-a tot chinuit sa scape de clienti. De aproximativ un an si jumatate au luat numai decizii pripite, anuntate cu o zi inainte, care au dus la un val de nemultumire maxima !

In mare :

– banarea cazinourilor
– banarea bancilor
– introducerea TVA pt. clientii europeni
– micsorarea preturilor la insulele cumparate
– marirea preturilor de cumparare si de intretinere a unor insule

Ultima a fost anuntata azi. Singura diferenta la anuntul de azi este ca el va fi valabil din 1 ianuarie 2009. Tot o diferenta ar fi ca asta e primul anunt din seria asta care ma bucura. Dar se le luam pe rand.

Banarea cazinourilor

Erau asa de multe cazinouri in SecondLife incat nu pot da un numar. Erau la fel de dese ca si barurile de strip-tease. Erau unele cazinouri ce ocupau insule intregi. Dupa anunt baietii au inchis usile si si-au vandut insulele pe nimic. Am incercat si eu sa cumpar si nu am mai prins. Dupa o luna s-a simtit efectul in SecondLife. Nu numai propietarii parasisera SecondLife, ci si multi dintre clientii lor. Motivul invocat a fost nu stiu ce lege americana careia SecondLife a trebuit sa i se supuna. Aparent, americanii nu pot juca jocuri de noroc pe internet. Nu stiu ce treaba au europenii dar …

Banarea bancilor

Asta a fost un lucru bun. Bancile astea in SecondLife erau construite dupa modelul Caritas, se dadeau bani la cei vechi din banii depusi de cei noi. Dupa anunt, lumea a vrut sa scoata banii, aia nu mai aveau, multi au ramas cu buza umflata. O decizie populara !

Introducerea TVA pt. europeni

Una dintre cele mai populare masuri, anuntata cu o zi inainte de a intra in vigoare. Ca sa intelegeti, o insula costa 1675, de maine platiti 2000 ca sa o luati si insulele alea de el ai acum, intretinerea lor lunara era 295, de maine platesti 351 lunar. De USD … desigur. Super nu ? Cu chiu cu vai am rezistat si acestui val. Foarte populara masura in orice caz. Efectul ei e ca majoritatea afaceristilor din real-estate acum sunt din afara Uniunii Europene desi cei mai multi utilizatori in SecondLife sunt europeni.

Micsorarea preturilor la insulele cumparate

Pe la jumatatea acestui an, daca mai tin eu bine minte, mare anunt mare. O insula normala nu mai cost 1675 USD (+TVA daca e cazul …), de acum e doar 1000 USD (+TVA). Si la insulele alea mici pretul e numai 250 USD acum. Ei bine, asta a fost masura care mi-a pus capac. In urma acestei masuri au intrat toti sa faci bani in secondlife. Preturile accesibile au incurajat cumpararea de insule in masa cu efecte devastatoare asupra acestui business. Preturile la inchirieri si vanzari au scazut dramatic. Motivul a fost pana la urma scaderea pretului de achitie si de intretinere la insulele mici. Insulele “mici” sunt defapt niste insule egale cu cele normale la marime, dar care suporta numai un sfert din obiectele unei insule normale. Din acest motiv sunt 4 pe un procesor, 16 pe un quad-core. Sa dai doar 250 USD si sa ai o insula aproape normala … a fost visul tututor. Eh, acum SecondLife le-a tras-o de nu se vad. Din cauza lor preturile au scazut foarte tare, pana in punctul in care te intrebi ce rost mai are sa te chinui, mai bine lasi totul balta si pleci. In sfarsit, masura anuntata azi ma bucura. Imi va aduce un val de clienti nesperat.

Lor insa le va aduce multa “simpatie …

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *