Despre criza financiara …

Inca de la bun inceput, spun ca oricum nu cred ca va fi de bine cu aceasta criza financiara. In schimb, cu economia mea de balta, nu pot sa cred ca din cauza acestei crize, niste bani undeva, vor dispare. Nu, banii nu vor dispare, ba chiar vor fi tipariti mai multi. Intr-adevar, unele companii/banci au saracit peste noapte prin cotatiile de la bursa. Dar daca astea au saracit desi se printeaza si mai multi bani acum zi de zi, unde se vor duce acesti bani ?

Banii se vor duce la cei cu bani. Warren Buffet spre exemplu, si-a folosit deja averea pt. a cumpara la preturi de nimic companii de altfel profitabile ce aveau nevoie de lichiditati. Si stiti cine se pare ca mai dispune de lichiditati pentru investitii ? Grupul olandez ING este vazut ca un important castigator al acestei crize in acest articol. Observam astfel ca nimic nu se pierde, totul se transforma.

Desigur, si noi vom fi afectati. Deja ieri a iesit BNR-ul sa calmeze lumea cu privire la retragerile de lichiditati. Daca au iesit ei sa calmeze inseamna ca situatia nu e roz, si unele banci o cam iau la vale. Nici o banca nu poate da inapoi toti banii depusi de clienti intr-un timp scurt, e imposibil. Si nici o banca centrala nu poate ajuta toate bancile tarii sa treaca peste hopul asta.

Parerea mea e ca unele banci ar putea avea probleme. Spun asta pentru ca un zvon poate distruge foarte usor o banca. S-a mai intamplat …

Cei care avem credite in euro (si eu) deja simtim efectele crizei pe pielea noastra. Desigur, cel mai prost lucru posibil acum ar fi sa cumparam euro ca sa nu mai fim afectati de cresterea lui. Dar la cat e un euro acum … nu prea as cumpara.

Un alt aspect negativ, care ne va afecta pe toti, este ca bancile isi vor limita activitatile de creditare. Faptul ca limiteaza persoanele fizice nu ar fi o chestie, poate asa ne mai oprim sa cheltuim banii pe lucruri de care nu avem neaparata nevoie. Problema e ca bancile vor avea nevoie de rezerve mari de lichiditati si astfel vor trebui sa limiteze si creditele catre persoanele juridice. Fara credite, firmele nu se vor mai dezvolta, si atunci incepe adevarata problema. O economie mai proasta decat e acum e lucrul de care avem cel mai putin nevoie. Salarii care nu vor creste, sau poate se vor micsora. Si daca ne uitam la intregul tabloul, cu noile cresteri de preturi … situatia nu va fi roz.

Vom vedea … noi sa fim sanatosi !

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *